Pieczeń wieprzowa z owocami

Około półtora kilograma wieprzowej łopatki (najlepiej byłoby kupić mięso ze skórą), pól paczki mrożonej, krojonej w paski włoszczyzny, 2 cebule, 2 liście laurowe, 15 ziaren czarnego pieprzu, 4 nasiona jałowca, sól, mielony biały pieprz, ok. pół kilograma suszonych owoców: śliwek, gruszek, jabłek i moreli. Dla amatorów: pól szklanki wytrawnego wina lub tyleż soku jabłkowego wymieszanego z wodą.

1. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórkę w kratkę przy pomocy ostrego noża lub żyletki. Posypać solą i pieprzem.
2. Włożyć do brytfanny, wokół ułożyć włoszczyznę oraz pokrojoną w krążki cebulę, ziarna pieprzu, jałowca oraz pokruszone liście laurowe.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st C i piec (doradzam położenie na wierzchu arkusika folii aluminiowej na pierwszą godzinę pieczenia), polewając wodą z sokiem lub winem.
4. Kiedy mięso jest już miękkie wyjąć z brytfanny włoszczyznę, na jej miejsce włożyć umyte suszone owoce, wlać w miarę potrzeby trochę wody i około 20 minut jeszcze trzymać pieczeń w piekarniku.
Pieczeń tak przyrządzoną podawać a kopytkami lub kluskami śląskimi albo po prostu z ziemniakami z wody.