Pieczeń wieprzowa z owocami
Około półtora kilograma wieprzowej łopatki (najlepiej byłoby kupić mięso ze skórą), pól paczki mrożonej, krojonej w paski włoszczyzny, 2 cebule, 2 liście laurowe, 15 ziaren czarnego pieprzu, 4 nasiona jałowca, sól, mielony biały pieprz, ok. pół kilograma suszonych owoców: śliwek, gruszek, jabłek i moreli. Dla amatorów: pól szklanki wytrawnego wina lub tyleż soku jabłkowego wymieszanego z wodą.
1. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórkę w kratkę przy pomocy ostrego noża lub żyletki. Posypać solą i pieprzem.
2. Włożyć do brytfanny, wokół ułożyć włoszczyznę oraz pokrojoną w krążki cebulę, ziarna pieprzu, jałowca oraz pokruszone liście laurowe.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st C i piec (doradzam położenie na wierzchu arkusika folii aluminiowej na pierwszą godzinę pieczenia), polewając wodą z sokiem lub winem.
4. Kiedy mięso jest już miękkie wyjąć z brytfanny włoszczyznę, na jej miejsce włożyć umyte suszone owoce, wlać w miarę potrzeby trochę wody i około 20 minut jeszcze trzymać pieczeń w piekarniku.
Pieczeń tak przyrządzoną podawać a kopytkami lub kluskami śląskimi albo po prostu z ziemniakami z wody.
Komentarze
Witam, przepisy niesamowite a zarazem proste. Już od jakiegoś czasu mój mąż prosił, abyśmy czegoś innego spróbowali bo ma już dość „tradycyjnej” kuchni. Ja nie miałam pomysłów a tu….. taka skarbnica:) pozdrawiam i dziękuję za dobre pomysły i tą stronę. basia
Dziękujemy za komplementy. Cieszy nas fakt, że to co robimy sprawia frajdę innym smakoszom. Dopinguje to nas do dalszych poszukiwań i dzielenia się rezultatami z czytelnikami. Smacznego!