Kremówka bez pieczenia

2 opakowania prostokątnych krakersów (należy wybierać nie słone i bez przypraw, o smaku obojętnym), 300-gramowa osełka masła, 5 łyżek mąki pszennej i 3 łyżki ziemniaczanej, 3 żółtka, 3 szklanki mleka, torebka cukru z prawdziwą wanilią lub pół laski wanilii, szklanka cukru. 5 dag łuskanych orzechów włoskich

1. Żółtka wymieszać z mlekiem i oba rodzaje maki. Najlepiej wymieszać przy pomocy miksera, wtedy nie będzie grudek.
2. Zagotować pozostałe 2 szklanki mleka z cukrem waniliowym lub kawałkiem wanilii oraz cukrem a następnie powoli, mieszając, wlać mleko z mąką i żółtkami i, nadal mieszając, gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć budyń z ognia i wystudzić.
3. Utrzeć masło mikserem ręcznym. Do masła dodawać zimny budyń i dalej ucierać krem do wyczerpania się budyniu.
4. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej papierem do wypieków ułożyć całe opakowanie krakersów, jeden obok drugiego, na nim 1/3 kremu, ułożyć krakersy z drugiej paczki, po czym posmarować także wierzch krakersów.
5. Orzechy włoskie uprażyć lekko na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Posypać nimi grubo wierzch kremówki. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin.