Zapiekanka z cukinii

Ok. 1 kg młodych cukinii, 2 ząbki czosnku, dymka lub nieduża cebula, 3 jaja, szklanka mleka lub śmietanki 12-proc., 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry, rozdrobnione opakowanie (około szklanki) fety o niskiej zawartości tłuszczu, sól, pieprz, szczypta cukru, 5 łyżek oleju słonecznikowego. 

1. Posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, podsmażyć najpierw czosnek z cebulą, dodać następnie startą cukinie i chwilę podsmażać. Ostudzić.
3. Wymieszać podsmażone jarzyny z mlekiem, jajkami, solą, cukrem, pieprzem i siekaną zieleniną.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym olejem, wlać masę jajeczno warzywną.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i zapiekać potrawę do momentu, kiedy na wierzchu utworzy się rumiana skórka.