Omlet z kurkami

2 szklanki oczyszczonych i posiekanych kurek, 8 jaj, pól szklanki mleka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy lub oleju. 

1. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, dodać przeciśnięty przez praskę (lub posiekany drobno) czosnek chwile podsmażyć, aby wydobył się aromat, po czym dodać kurki, lekko posolić i smażyć chwilę.
2. Ubić widelcem jaja z mlekiem, solą i pieprzem, dodać siekaną zieloną pietruszkę oraz usmażone kurki.
3. Na dwóch patelniach rozgrzać po łyżce oleju, wylać na nie po równej ilości masy jajeczno-kurkowej. Patelnie nakryć pokrywami i smażyć na niedużym ogniu, aż zetnie się spód i według gustu albo pozostawić powierzchnię omletu galaretowatą, albo przewrócić omlet na drugą stronę i znów podsmażyć.
Podawać z dowolnym dodatkiem warzywnym. Doskonale smakuje omlet z pieczonymi ziemniakami.