Czekoladowe ciasteczka (Brownie)

Tabliczka gorzkiej czekolady, 3/4 kostki masła (mniejszej, 200-gramowej), 3 jaja, półtorej szklanki cukru, cukier wanilinowy, pół szklanki mąki, pół szklanki śmietanki kremówki, szczypta soli i 2 łyżeczki cukru-pudru. 

1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem włożyć do garnuszka. Wstawić do naczynia z wrzącą wodą i podgrzewać, aż rozpuści się dokładnie czekolada. lekko ostudzić
2. Zmiksować jaja z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy.
3. Po łyżce dodawać do jaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i ucierać dodać także mąkę, sól, śmietankę, dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do wypieków blaszkę i piec w temperaturze 170 st C około 30 minut.
5. Po ostudzeniu pokroić ciasto na prostokątne ciasteczka, posypać cukrem pudrem.