Kruche ciasto z owocami

Na ciasto: półtorej szklanki mąki, 4 łyżki cukru, 3/4 kostki (200 gramowej) masła, 2 jaja
Na wierzch ciasta: ok. pół kg truskawek, białko i 2 łyżki cukru

1. Przesiekać mąkę z masłem, zagnieść ciasto dodając pozostałe składniki i odrobinę zimnej wody.
2. Ciastem wyłożyć formę do pieczenia (ok. 25×35 cm) lub małe foremki do pieczenia babeczek. Upiec na złoto.
3. Na ostudzonym cieście ułożyć truskawki.
4. Ubić pianę z białka dodając po trochu cukier, posmarować pianą ułożone na cieście truskawki i jeszcze chwilę zapiec w piekarniku, aby piana lekko się zrumieniła.
Podawać od razu ciasto na ciepło.
Tak samo można przygotować ciasto również z innymi miękkimi owocami.