Bitki wołowe zapiekane w ryżu z pomidorami

Ok. 60 dag wołowiny, najlepiej z rostbefu, sok z połowy cytryny, 2 szklanki ryżu, 4 cebule, 10 dag wędzonego boczku, 3 duże mięsiste pomidory lub 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki oleju lub pół na pół z masłem, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, pół szklanki śmietany, sól, pieprz. 

1. Mięso pokroić na cienkie plasterki, zbić tłuczkiem do mięsa, posypać lekko solą i pieprzem, skropić sokiem cytrynowym. Odłożyć na kilkanaście minut.
2. Ryż obgotować w dużej ilości wrzącej wody 10 minut.
3. Boczek pokroić w drobną kostkę, obsmażyć, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić.
4. Do cebuli dodać obrane ze skórki pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę pieprzu i soli i dusić aż pomidory sie rozgotują.
5. Bitki posypać lekko mąką i obsmażyć na oleju lub maśle z olejem.
6. W naczyniu do zapiekania ułożyć połowę ryżu, na nim połowę uduszonych pomidorów, następnie bitki, znów pomidory i na koniec ryż.
7. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 st C. , następnie zalać śmietaną i wstawić raz jeszcze do piekarnika na 10 minut.