Zapiekanka z brokułów i ziemniaków

6 dużych ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany (18-proc. ), 2 brokuły, sól, pieprz.
Na sos: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3/4szklanki mleka, szklanka startego żółtego sera. 

1. Ziemniaki obrać, pokroić na drobne cząstki. Ugotować do miękkości, odcedzić, utrzeć z łyżką masła i śmietaną.
2. Brokuły podzielić na drobne różyczki, wrzucić na wrzącą wodę, ugotować.
3. W garnuszku rozpuścić masło, mieszając dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje wlać mleko znów energicznie mieszając, doprawić solą i pieprzem dodać odsączone brokuły, wymieszać.
4. Wysmarować naczynie żaroodporne łyżką masła, wyłożyć warstwę utartych ziemniaków, na nich brokuły z sosem i posypać wierzch startym serem.
5. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 170-180 st C. Na wierzchu powinna pojawić się apetyczna złocista skórka.