Bitki wołowe zapiekane w ryżu z pomidorami
Ok. 60 dag wołowiny, najlepiej z rostbefu, sok z połowy cytryny, 2 szklanki ryżu, 4 cebule, 10 dag wędzonego boczku, 3 duże mięsiste pomidory lub 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki oleju lub pół na pół z masłem, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, pół szklanki śmietany, sól, pieprz.
1. Mięso pokroić na cienkie plasterki, zbić tłuczkiem do mięsa, posypać lekko solą i pieprzem, skropić sokiem cytrynowym. Odłożyć na kilkanaście minut.
2. Ryż obgotować w dużej ilości wrzącej wody 10 minut.
3. Boczek pokroić w drobną kostkę, obsmażyć, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić.
4. Do cebuli dodać obrane ze skórki pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę pieprzu i soli i dusić aż pomidory sie rozgotują.
5. Bitki posypać lekko mąką i obsmażyć na oleju lub maśle z olejem.
6. W naczyniu do zapiekania ułożyć połowę ryżu, na nim połowę uduszonych pomidorów, następnie bitki, znów pomidory i na koniec ryż.
7. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 st C. , następnie zalać śmietaną i wstawić raz jeszcze do piekarnika na 10 minut.
Komentarze
Podejmuje w najblizszy piatek kolacja rodzicow ewentualnej narzeczonej mojego syna Marcina – Frances. Chcieliby sprobowac cos polskiego. Mam w tej dziedzinie zero wiedzy. Ratujcie! Sciskam
Halina
PS moze byc srednio trudne. Lepsze byloby nie na ostatnia chwile, bo sztuk nas bedzie 9. Frances ma brata, on ma narzeczona, narzeczona ma matke i wszyscy sie zwalaja.
Sciskam
Halina