Biszkopt z truskawkami

Na biszkopt: 5 jaj, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, szczypta soli.
Na krem: kostka masła lub masła roślinnego, szklanka cukru pudru, szklanka rozgniecionych truskawek, 2 łyżki śmietanki 30-proc.
Do przybrania ciasta: truskawkowa lub wiśniowa galaretka, około 30 dag całych truskawek

1. Przygotować biszkopt: ubić białka z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, a kiedy się rozpuści dodać do piany mąkę i żółtka i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy (25×35 cm) wyłożonej pergaminem do wypieków. Upiec na złocisto, ostudzić, można biszkopt pozostawić w formie.
2. Masło lub masło roślinne utrzeć z cukrem – pudrem i dalej ucierając (najlepiej mikserem) dodawać po trochu rozdrobnione truskawki.
3. Galaretkę rozpuścić według przepisu, ostudzić.
4. Na ochłodzonym biszkopcie rozsmarować krem, na nim poukładać obrane z szypułek truskawki, zalać tężejącą galaretką.