Ciasto z truskawkami
Na ciasto: pół kg mąki, 30 dag masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru.
Na krem: kostka masła lub masła roślinnego, 3 żółtka, szklanka cukru-pudru. Pozbawione szypułek truskawki (około pól kilograma).
1. Przesiekać wszystkie składniki ciasta nożem, po czym dość szybko zagnieść dłonią kruche ciasto. Uformowane w kulę odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować a wyłożonej papierem do wypieków blaszce wielkości piekarnika. Upiec na jasnozłoto.
2. Utrzeć masło do konsystencji śmietany i ucierając dodawać po kolei żółtka i cukier puder.
3. Rozłożyć warstewkę kremu na ostudzonym cieście, na nim poukładać rzędami truskawki: większe warto przekroić na pół.
4. Pokroić ciasto na porcje wielkości pudełka zapałek.