Deserowe jabłka w cieście

2 duże kwaśne jabłka, pół szklanki mąki, 2 jaja, łyżka cukru, pół szklanki jasnego piwa (lub gazowanej wody mineralnej), szczypta soli, olejek rumowy lub waniliowy, pół łyżeczki do kawy cynamonu, 4 łyżki oleju do smażenia. Do posypania: 2 łyżki cukru pudru. 

1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Mąkę wymieszać z żółtkami dodając piwo lub wodę mineralną i szczyptę soli.
3. Ubić sztywna piane z białek dodając pod koniec cukier.
4. Połączyć ciasto z ubitą pianą.
5. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w krążki, posypać cynamonem i skropić lekko olejkiem zapachowym.
6. Rozgrzać na patelni olej.
7. Maczać krążki jabłka w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
8. Usmażone jabłka posypać cukrem pudrem.

Jabłka w cieście można podawać z dodatkiem śmietankowych lodów lub jakiejkolwiek konfitury.