Deserowe jabłka w cieście
2 duże kwaśne jabłka, pół szklanki mąki, 2 jaja, łyżka cukru, pół szklanki jasnego piwa (lub gazowanej wody mineralnej), szczypta soli, olejek rumowy lub waniliowy, pół łyżeczki do kawy cynamonu, 4 łyżki oleju do smażenia. Do posypania: 2 łyżki cukru pudru.
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Mąkę wymieszać z żółtkami dodając piwo lub wodę mineralną i szczyptę soli.
3. Ubić sztywna piane z białek dodając pod koniec cukier.
4. Połączyć ciasto z ubitą pianą.
5. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w krążki, posypać cynamonem i skropić lekko olejkiem zapachowym.
6. Rozgrzać na patelni olej.
7. Maczać krążki jabłka w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
8. Usmażone jabłka posypać cukrem pudrem.
Jabłka w cieście można podawać z dodatkiem śmietankowych lodów lub jakiejkolwiek konfitury.
Komentarze
Powinno chyba być: Punkt 2. Mąkę wymieszać z CUKREM …
Pozdrawiam, Małgosia
Dziekuję,za wyłowienie błędu. Oczywiście,mieszamy mąkę z ŻÓŁTKAMI i pozostałymi wymienionymi dalej składnikami.Przepraszam za pomyłkę.Barbara Adamczewska
Nie wiem, czy odkładanie uformowanych pączków na ściereczkę z mąką jest dobrym rozwiązaniem. Przyklejająca się mąka może się palić przy smażeniu w tłuszczu. Nie wiem czy nie lepszy byłby natłuszczony pergamin lub stolnica
My tak robimy (mąki jest odrobina), ale proszę spróbować po swojemu. Zapewne też będzie dobrze.