Karp z jajami na twardo i sosem chrzanowym

80 dag filetów z karpia, pół szklanki mleka, 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki, szklanka śmietany (12 proc. ) wymieszanej z połową szklanki mleka, 2 łyżki tartego chrzanu, sok z połowy cytryny, cukier, sól, 2 jaja na twardo.

1. Filety z karpia umyć, osuszyć, podzielić na porcje, zalać mlekiem i pozostawić na godzinę.
2. W garnuszku rozgrzać 3 łyżki masła, dodać mąkę a kiedy spieni się i zbieleje dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem, chwilę gotować, po czym dodać chrzan, doprawić solą, cukrem, sokiem cytrynowym. Doprowadzić sos do wrzenia, ale już nie gotować.
3. Na żaroodpornym półmisku ułożyć posolone lekko kawałki ryby, polać stopionym pozostałym masłem i zapiekać w piekarniku około 30 minut.
4. Jaja posiekać, posypać nimi rybę, zalać sosem i znów wstawić do piekarnika, aby wierzch się zrumienił.