Knedle z bułki

Połowa czerstwej bułki wrocławskiej, 4 łyżki pokrojonego tłuszczu od szynki lub wędzonego boczku, pól szklanki mąki, 3 jaja, szklanka mleka, 2 łyżki stopionego masła, sól. Do pokraszenia 2 łyżki masła lub smalcu ze skwarkami.

1. Czerstwą bułkę pokroić w kostkę, wymieszać z tłuszczem od szynki lub wędzonym boczkiem i ułożyć na blaszce w piekarniku. Piec, aż bułka zacznie się rumienić. Ostudzić, przełożyć do miseczki.
2. Bułkę zalać wymieszanym z żółtkami mlekiem i odstawić.
3. Do namoczonych bułek dodać stopione masło, mąkę i dobrze wymieszać, następnie ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy. Ostrożnie połączyć.
4. Zagotować w dużym garnku osoloną lekko wodę. Formować knedle wielkości orzecha włoskiego i wrzucać je na wrzącą wodę. Gotować powoli 10 minut.
5. Wyjmować knedle łyżką cedzakową, polewać tłuszczem ze skwarkami.