Pomarańczowy indyk

50 dag indyczej piersi, cebula, łyżka oliwy z oliwek, szklanka wyciśniętego z pomarańczy soku i 1 duża pomarańcza, liść laurowy, sól, pieprz, brokuł, 2 torebki ryżu (125 gramowe), średnia cukinia.


Pokroić indyczą pierś w paski, cebulę posiekać drobno. Rozgrzać oliwę i podsmażyć lekko rumieniąc cebulę i mięso. Wlać sok pomarańczowy i dodać liść laurowy. Dusić wszystko razem 10 minut od momentu, kiedy zaczyna wrzeć.
Brokuły podzielić na drobne różyczki, wrzucić do wrzącej wody i gotować 2 minuty. Cukinię pokroić w kostkę, dodać do gotujących się brokułów. Po kolejnych 3 minutach odcedzić warzywa. Ryż ugotować.
Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki a następnie każdy podzielić na ćwiartki. Wymieszać z mięsem, ryżem, warzywami oraz przyprawami: solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Podgrzewać wszystko razem 3 minuty.
Pomidorowa sałatka z cebulą smakuje do tej potrawy doskonale podkreślając jej aromat i smak.