Ciasto herbaciane

Szklanka mocnej niesłodzonej herbaty, szklanka mąki pszennej (tortowej), szklanka bakalii (pokrojonych śliwek, pomarańczowej skórki, orzechów, migdałów i rodzynek), jajko, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 8 płaskich łyżek cukru, łyżka masła do wysmarowania blaszki.

1. Bakalie w przeddzień zalać szklanką gorącej gorzkiej herbaty.
2. Do miski wbić jajko i dodając cukier utrzeć na puszystą masę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem doi pieczenia.
4. Do puszystej masy jajecznej dodawać, ucierając, mąkę a następnie bakalie wraz z herbatą, w której się namoczyły.
5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. W piekarniku o temperaturze 180 st C piec około 50 minut.

Ciasto można polukrować, ucierając cukier puder z dodawanym po kropli sokiem z cytryny lub posypać cukrem pudrem.