Zgadnij co gotujemy?(85)

Wygląda na to, że Miś 2 ma rację. W czwartek będzie wiosna a potem już tylko lato. Ptactwo drze się jak oszalałe. Podobno to zaloty są takie hałaśliwe. A po okresie godowym nastąpi chwila ciszy. Aby, mimo tego świergotu za oknami, udało się rozwiązać kolejny quiz podrzucam Wam niezwykle łatwe pytania. A jako nagrodę w naszym quizie proponuję ciekawą książkę „Steinhagenowie – historia ze smakiem” autorstwa Mari Elizy Steinhagen. Historia rodu jest niezwykła i pełna różnorodnych smaków i smaczków. Aby książkę tę otrzymać – opatrzoną dedykacją i autografem ( niestety nie autorki) – trzeba odpowiedzieć na trzy pytania i wysłać list na adres: internet@polityka.com.pl

A oto pytania:
1. Gruszka miłosna, oberżyna, bakłażan to trzy nazwy tego samego warzywa jakie kolory skórki ma ów przysmak?
2. Modrak morski to ryba czy skorupiak a może…?
3. Deser mojego dzieciństwa to makagigi – z czego to robione?

Już siadajcie do komputera. Czekam na listy. Powodzenia!