Schab w galarecie

1 kg wąskiego schabu bez kości, ząbek czosnku, sól, pieprz łyżeczka majeranku, łyżka oliwy.
4 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu z drobiu, żelatyna w proszku według przepisu(zazwyczaj jest to 7- 8 łyżeczek na litr płynu), 3 łyżki czerwonego wina.
Do dekoracji: śliwki w occie, gruszki w occie lub z kompotu, ananas z zalewy lub brzoskwinie, kilka zielonych oliwek bez pestek,1 – 2 jajka ugotowane na twardo.

1. Schab umyć, posolić, natrzeć czosnkiem i majerankiem.
2. Rozgrzać w garnku oliwę, zrumienić schab, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić aż stanie się zupełnie miękki. Można także upiec schab w plastikowym woreczku do pieczenia.
3. Ostudzony schab pokroić w plasterki grubości około pół centymetra, ułożyć jeden za drugim na głębszym półmisku, przybrać owocami i pokrojonymi w talarki jajkami.
4. Żelatynę zalać zimnym wywarem lub rosołem, kiedy spęcznieje zagotować (o ile na opakowaniu nie podano innego sposobu), ostudzić galaretę, wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.
5. Tężejącą żelatyną zalać mięso i odstawić do zupełnego zastygnięcia.

Schab w galarecie podaje się z sosem tatarskim lub wielkanocnym sosem chrzanowym.