Szynka świąteczna inaczej

40 dag gotowanej szynki 8 jaj przepiórczych, pół szklanki zielonego konserwowego groszku, 7 łyżeczek żelatyny, 4 szklanki rosołu warzywnego z kostki.

1. Jajka przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić obrać.
2. Żelatynę namoczyć w rosole warzywnym, kiedy spęcznieje zagotować, odstawić do ostudzenia.
3. Szynkę pokroić w paseczki.
4. Groszek odsączyć na durszlaku z zalewy.
5. Przygotować maleńkie miseczki lub filiżanki (8-10 sztuk), do każdej z nich wlać 2 łyżki tężejącej galarety i zastudzić w lodówce.
6. Na warstwie tężejącej galarety położyć połówkę ugotowanego na twardo jajka oraz pokrojoną szynkę oraz groszek i zalać warstwą galarety. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
7. Podawać galaretę wyłożoną z foremek dnem do góry, przybraną krojonymi pomidorami, zieloną sałatą lub zieloną pietruszką.

Do tak przygotowanej szynki doskonale pasuje chrzan wymieszany ze śmietaną lub bez żadnych dodatków.