Rolada z kropką

1 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego, czerstwa kajzerka, 4 jajka, sól, pieprz, łyżka siekanej zielonej pietruszki, 3 łyżki masła, 2 łyżki mleka, 2 łyżki tartej bułki, 2 długie parówki wiedeńskie.

1. Namoczyć w wodzie kajzerkę, odcisnąć, rozdrobnić widelcem.
2. Mięso wymieszać dokładnie z solą, pieprzem, kajzerką, siekaną zieloną pietruszką oraz 2 jajami.
3. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, ubić 2 jajka z mlekiem i solą i usmażyć cienki omlet.
4. Wyrobione mielone mięso rozłożyć na dużej zwilżonej wodą desce do mięsa uformować jednakowej grubości prostokąt, na nim ułożyć omlet a na krańcu mięsa ułożyć obrane ze skórek parówki. Zwinąć płat mięsa, aby parówki stanowiły jego środkowy punkt.
5. Roladę ułożyć w brytfannie spojeniem do dołu wierzch posmarować pozostałym masłem, obsypać tartą bułką i upiec w piekarniku o temperaturze 180 st. Po mniej więcej godzinie rolada powinna być gotowa.

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.