Kaczka pieczona z owocami

(4-6 porcji)

Kaczka, ząbek czosnku, łyżeczka majeranku, sól, łyżeczka cukru, 2 winne jabłka, 2 gruszki, jeśli są – kilka śliwek świeżych lub jedna brzoskwinia, łyżka oleju lub oliwy.

1. Sprawić kaczkę, usuwając pozostałe piórka, tłuszcz. Umyć, osuszyć, posolić z wierzchu i z zewnątrz. Natrzeć roztartym czosnkiem i połową majeranku.
2. Przygotować owoce: jabłka i gruszki obrać i pokroić na kawałki, brzoskwinię przekroić na pół, wyjąć pestkę, śliwki wypestkować. Wszystkie owoce osypać majerankiem, odrobiną soli i cukru włożyć do wnętrza kaczki, spiąć otwór wykałaczkami. Posmarować kaczkę olejem lub oliwą.
3. Nagrzać piekarnik do 220 st C, wstawić kaczkę, a kiedy lekko się zrumieni nakryć folią aluminiową i piec, polewając wytapiającym się tłuszczem.
4. Upieczoną kaczkę przekroić na połówki, wydobywając owoce.
5. Owoce poddusić jeszcze chwilę w rondelku.
6. Tuszkę podzielić na porcje. Podawać mięso i owoce na jednym półmisku, z dodatkiem na przykład upieczonych ziemniaków lub klusek śląskich albo kopytek.

Kaczka z owocami nabiera wspaniałego aromatu i smaku, a same owoce stanowią, obok surówki, doskonały dodatek do mięsa.