Zupa czekoladowa

(4 porcje)

4 szklanki mleka, 2 jajka, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki cukru, kawałek laski wanilii

1. Zagotować mleko z wanilią i 2 łyżkami cukru.
2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier.
3. Nabierać łyżką po trochu piany i kłaść piankowe kluski na wrzące mleko. Na chwilę przykryć garnek, aby piankowe kluski się ugotowały, po czym wyjąć je wazową łyżką i odstawić.
4. Czekoladę stopić we wrzącym mleku lub utrzeć ją na tarce i dodać do mleka. Mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia.
5. Żółtka wymieszać z łyżką zimnej wody, dodać do gorącego mleka, cały czas mieszając.
6. Podawać na gorąco z dodatkiem wykonanych na początku piankowych kluseczek.