Mus jabłkowy najprostszy
(6 porcji)
1 kg jabłek, 2 białka, 2 łyżeczki żelatyny, cukier do smaku, ewentualnie kilka kropli olejku zapachowego, bakalie.
1. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, rozgotować je słodząc do smaku.
2. Namoczyć na 1/2 godz. w 3 łyżkach chłodnej wody żelatynę, a potem rozpuścić ją wstawiając naczynie do większego garnuszka z ciepłą wodą i zagotować.
3. Jabłka i białka zmiksować dokładnie, po czym wlać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować.
4. Dodać olejek zapachowy, wymieszać, dodać bakalie.
5. Mus wylewać do małych kompotierek lub do salaterki i schłodzić. Dodatek żelatyny nie jest konieczny, można doskonale się bez niej obejść tylko mus jest rzadszy.