Wigilijna zupa grzybowa
(8 porcji)
10-12 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików), 2 marchwie, pietruszka, por, kawałek selera, spora cebula, 10 ziaren pieprzu, łyżka masła, 1/2 łyżki mąki
1. Grzyby opłukać, zalać 4 szklankami wody i gotować pod przykryciem 20 minut.
2. Dodać obraną i pokrojoną na duże kawałki włoszczyznę i cebulę, dodać kolejne 4 szklanki wody i pieprz. Gotować, aż grzyby będą zupełnie miękkie.
3. Odcedzić wywar, warzywa usunąć, grzyby pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do zupy.
4. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć, aż spieni się i zbieleje. Połączyć z zupą. Zagotować.
Podawać z łazankami lub uszkami z grzybami, podobnie jak wigilijny barszcz. Wigilijna zupa grzybowa różni się od zup przeznaczonych na inne dni w roku chyba tylko tym, że używamy do jej przyrządzenia szczególnie pięknych, szlachetnych borowików.
Komentarze
Szanowni Panstwo,
szukam przepisu na ges w sosie szarym na Waszym portalu i nie ma albo nie wiem jak sie do tego przepisu dobrac.
Czy wg polskiej tradycji wypada podac ges na Boze Narodzenie zamiast indyka? Mieszkam w Toronto i mam dylemat jak sie do tego zabrac?
Zupe grzybowa zerzne od Panstwa i juz wiem iz bedzie super, tak jak w Domu tzn. w Swidnicy.
Dziekuje serdecznie za ten przepis na zupe grzybowa. Mam grzyby przednie z Polski na pewno zupa sie uda bo moge Panstwu zaufac.
Dzis nareszcie znalazlam przepis na risoto z owocami morza i w sobote przygotuje. Czy do tego risoto mozna dodac kostke rosolu rybnego czy kostke rosolowa bez miesa tzn. wegetarianska?
Dziekuje.
Pozdrawiam serdecznie i zycze tradycyjnych Swiat Bozego Narodzenia i Rogu Obfitosci w Nowy Roku,
Grazyna M.Krolowna
Pani Agato,
nie znamy przepisu na gęś w szarym sosie. Są u nas inne gęsi – i to dobre. Oczywiście, że gęś może z powodzeniem zastąpić indyka na świątecznym stole.
A do risotta my zawsze dodajemy bulion z kostkim warzywnej. Jest w tym wypadku zdecydowanie lepsza.
Smacznych Świąt!