Chłodnik jabłkowy
(4-6 porcji)
3-4 duże winne jabłka, 2-3 malinowe pomarańcze, 3/4 szklanki cukru,
4 szklanki wody, 1/2 szklanki wytrawnego lub słodkiego białego wina
1. Jabłka obrać, drobno pokroić, zalać 4 szklankami zimnej wody, dodać cukier i ugotować do miękkości. Wlać wino.
2. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy z jabłek, chwilę gotować. Zupę wystudzić.
Podawać z grzankami ze słodkiej maślanej bułki lub sucharkami, jako doskonałą zupę na ciepłe dni.
Komentarze
Szanowni Panstwo,
szukam przepisu na ges w sosie szarym na Waszym portalu i nie ma albo nie wiem jak sie do tego przepisu dobrac.
Czy wg polskiej tradycji wypada podac ges na Boze Narodzenie zamiast indyka? Mieszkam w Toronto i mam dylemat jak sie do tego zabrac?
Zupe grzybowa zerzne od Panstwa i juz wiem iz bedzie super, tak jak w Domu tzn. w Swidnicy.
Dziekuje serdecznie za ten przepis na zupe grzybowa. Mam grzyby przednie z Polski na pewno zupa sie uda bo moge Panstwu zaufac.
Dzis nareszcie znalazlam przepis na risoto z owocami morza i w sobote przygotuje. Czy do tego risoto mozna dodac kostke rosolu rybnego czy kostke rosolowa bez miesa tzn. wegetarianska?
Dziekuje.
Pozdrawiam serdecznie i zycze tradycyjnych Swiat Bozego Narodzenia i Rogu Obfitosci w Nowy Roku,
Grazyna M.Krolowna
Pani Agato,
nie znamy przepisu na gęś w szarym sosie. Są u nas inne gęsi – i to dobre. Oczywiście, że gęś może z powodzeniem zastąpić indyka na świątecznym stole.
A do risotta my zawsze dodajemy bulion z kostkim warzywnej. Jest w tym wypadku zdecydowanie lepsza.
Smacznych Świąt!