Barszcz wigilijny

(8 porcji)

litr kiszonego barszczu z buraków, 6 średnich czerwonych buraków, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, cebula, 10 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, cytryna, 5 dag suszonych grzybów, sól, cukier, ewentualnie ząbek czosnku

1. Włoszczyznę z dodatkiem pokrojonych buraków oraz ziela angielskiego, pieprzu i liścia laurowego zalać 2 szklankami wody. Ugotować wywar.
2. Grzyby umyć, zalać 2 szklankami wody i także ugotować wywar.
3. Oba wywary odcedzić i połączyć. Zagotować. Dolać kiszony barszcz, sól i cukier. Mocno zagrzać, lecz już nie gotować.

Jeśli chce się uzyskać bardziej zdecydowany kwaśny smak, należy dodać soku cytrynowego. Również na koniec doprawiania zupy można dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
Barszcz wigilijny podaje się z kruchymi pierożkami z nadzieniem grzybowym lub tradycyjnie, z uszkami, także z nadzieniem grzybowym.