Babka piaskowa ucierana
1 ? szklanki mąki pszennej, niepełna szklanka mąki ziemniaczanej, 1 ? szklanki cukru, kostka (25 dag) masła, 5 jaj, ? łyżeczki proszku do pieczenia, dowolny zapach, np. olejek wanilinowy, ewentualnie bakalie
do wysmarowania formy: łyżka masła lub oliwy
1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny kogel-mogel.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać po trochu pozostały cukier i ubijać, aż się rozpuści.
3. Połączyć pianę z żółtkami, dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zapach i ewentualnie bakalie.
4. Do wysmarowanej tłuszczem formy wylać ciasto i piec co najmniej 30 minut w temperaturze 190?C ? najlepiej sprawdzić, czy jest już gotowe, zaostrzonym patyczkiem.
Komentarze
w punkcie 1 zabrakło chyba masła – ucieranego wraz z żółtkami i cukrem. W książce też zabrakło tej drobnostki.
Pozdrawiam
Echidna
Tak, to błąd, który już prostowaliśmy. Przepraszamy ponownie.