Murzynek – babka czekoladowa
kostka masła, 2 czubate łyżki kakao, ? szklanki wody, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, olejek rumowy lub arakowy
do wysmarowania formy: łyżka masła lub oliwy
1. W dość dużym garnku zagotować wodę, masło, cukier i przesiane przez sitko kakao. Odlać ? szklanki płynu, którego użyjemy jako polewy do gotowego ciasta.
2. Po ostudzeniu płynu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i olejek zapachowy.
3. Ubić na sztywno pianę z białek i dodać do ciasta.
4. Przelać ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem.
5. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190?C. Piec około 35-40 minut.
6. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z formy, polać pozostawioną polewą i odstawić do zastygnięcia.