Ciasto uniwersalne
3 szklanki mąki, szklanka śmietany, kostka (25 dag) masła
1. Wsypać mąkę do miseczki, dodać masło i siekać nożem, aby powstały drobne grudki.
2. Dodać śmietanę i znów siekać, aby połączyć śmietanę. Na koniec zagnieść ciasto dłońmi.
3. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią lub włożyć do plastikowego woreczka i odstawić na 30 minut do lodówki.
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki odrywać z niego po kawałku, wałkować i wykrawać ciasteczka lub formować rogaliki, umieszczając w nich odrobinę dżemu.
To ciasto jest naprawdę uniwersalne ? nadaje się zarówno na wypieki słodkie (z dodatkiem cukru, dżemu), jak i słone: można z nich upiec nadziewane mięsem paszteciki lub ciasteczka posypane startym żółtym serem albo papryką.