Krupnik ryżowy
6 łyżek suchego ryżu, 4 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu (może być rosół
z kostki), 2 marchwie, cebula, 2 łyżki masła, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól
1. Marchew i cebulę obrać. Marchew pokroić w cienkie talarki, a cebulę jak najdrobniej posiekać.
2. Do roztopionego masła dodać marchew i cebulę i dusić, aż marchew zmięknie.
3. Dodać ryż i rosół. Gotować, aż ryż się ugotuje na miękko. Na koniec dodać zieloną pietruszkę.
Krupnik tradycyjny, jaki gotuje się najczęściej w Polsce, to krupnik z kaszy jęczmiennej. Krupnik ryżowy, podobny w smaku, jest również bardzo smakowity i gdy nie ma akurat kaszy, ryż ją doskonale zastąpi.
Komentarze
Witam serdecznie, przypadkowo trafiłem na Państwa stronę i jestem zachwycony .Ilość przepisów i oprawa strony są wyśmienite tak jak przepisy.Będę stałymm użytkownikiem tej kulinarnej strony.
Cieszymy się z każdego nowego smakosza. Stanowimy sporą grupę i w takim towarzystwie łatwiej nam domagać się nowych produktow w sklepach oraz lepszej obsługi w restauracjach. A nas takie pochwały mobilizuja do większego wysiłku w poszukiwaniach nowych przepisów.