Zupa cytrynowa

? kg cielęciny z kością (na przykład mostek lub giczka, czyli cielęca golonka), marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera lub łodyga selera naciowego, sól, szklanka ugotowanego ryżu, szklanka niskoprocentowej śmietany (np. 12%), łyżka masła, łyżka siekanej zielonej pietruszki, cytryna
1. Cielęcinę umyć, zalać 12 szklankami wody, dodać obrane warzywa i sól. Gotować powoli, aż mięso stanie się miękkie i kleiste, a połowa płynu wyparuje.
2. Z rosołu wyjąć mięso (można z niego przyrządzić mięsny farsz do pierogów lub naleśników) i warzywa, dodać ryż i chwilę gotować.
3. Wcisnąć do zupy sok cytrynowy, dodać masło, sól i pieprz oraz cukier do smaku. Przykryć pokrywką, aby wszystkie aromaty i smaki wzajemnie się przeniknęły. Podawać zupę posypaną koperkiem.