Kapuśniak na mięsie

? kg kwaszonej kapusty, ? kg wieprzowego mięsa, cebula, 5 ziaren pieprzu,
2 suszone grzyby, szczypta ziaren kminku, ewentualnie 2 łyżki siekanego koperku, jeśli ktoś lubi: łyżka smalcu i łyżka mąki do przygotowania zasmażki

1. Kapustę lekko posiekać nożem, a jeśli jest bardzo kwaśna, przelać 2 szklankami wody na durszlaku. Zalać 2 kolejnymi szklankami i gotować około
30 minut.
2. Mięso z cebulą, ziarenkami pieprzu, kminku i suszonymi grzybami ugotować w 6 szklankach wody. Kiedy jest zupełnie miękkie, wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę, po czym wraz z nim dodać do ugotowanej kapusty. Chwilę razem gotować. Doprawić solą i pieprzem.
3. Jeżeli zupa ma być zaprawiona zasmażką, rozpuścić smalec, dodać mąkę,
a kiedy spieni się i zbieleje ? połączyć zasmażkę z zupą i chwilę gotować. Na koniec ewentualnie dodać siekany koperek.
Kapuśniak zazwyczaj podaje się z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub bez nich.