Golonka jak za dawnych czasów

golonka wagi ponad 1 kg, łyżka soli, marchew, pietruszka, kawałek selera, duża cebula, liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 2 ząbki czosnku

1. Golonkę oczyścić z pozostałości szczeciny: najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża lub zwykłej, jednorazowej maszynki do golenia.
2. Golonkę posolić, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ułożyć w porcelanowym naczyniu, szczelnie okryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 dni.
3. Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera oraz ? cebuli.
4. Wywarem zalać golonkę i dodać drugą połowę cebuli oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Gotować do zupełnej miękkości.
5. Podawać z chrzanem, musztardą lub sosem chrzanowym.
Ugotowaną golonkę można jeszcze dodatkowo upiec w piekarniku: posmarować skórkę piwem, wstawić do nagrzanego mocno piekarnika i piec, smarując kilkakrotnie piwem, do momentu, kiedy skórka stanie się złocista i chrupiąca.