Kaczka z jabłkami

kaczka wagi ok. 2 kg, 6 kwaskowych jabłek, łyżka oleju, ewentualnie ząbek czosnku, łyżeczka suszonego majeranku, sól

1. Kaczkę sprawić: oczyścić z resztek piórek, usunąć nadmiar tłuszczu z tuszki
i jeśli się uda także z szyjki. Posolić. Jeśli ma się ochotę na kaczkę z zapachem czosnku, wówczas przeciśniętym przez praskę czosnkiem posmarować lekko całą tuszkę.
2. Jabłka obrać, posypać majerankiem i włożyć do wnętrza kaczki. Otwór
w tuszce można spiąć wykałaczką.
3. Posmarować kaczkę olejem.
4. Piekarnik nagrzać do 220?C i włożyć kaczkę. Kiedy lekko się zrumieni, można temperaturę zmniejszyć. Piec około 2 godzin, jak najczęściej polewając wytwarzającym się sosem.
5. Upieczoną, przyrumienioną kaczkę podzielić na porcje, do każdej dokładając część upieczonych w tuszce jabłek.
Podobnie piecze się kaczkę z pomarańczami (wówczas dobrze polewać ją likierem pomarańczowym, który nada mięsu kruchość i aromat).
Do kaczki doskonale smakują upieczone także w piekarniku poprzekrawane na połówki ziemniaki lub kluski śląskie.