Zgadnij co gotujemy?(55)

To ładna liczba – pięć i pięć. Ale pytań będzie jak zwykle tylko trzy. A jako, że w tym tygodniu coś nam zrobiło się rybnie to zagadki będą na pokrewny temat. Oto pytania:

1. Łosoś to pyszna ryba. Jak nazywa się  polska rzeka, w której co roku na przedwiośniu wędkarze ścigają się o najpiękniejszego złowionego łososia?
2. Minóg to ryba czy zupełnie co innego?
3. Jaka ryba potrafi przetrwać bez wody nawet wiele tygodni byle muł, w którym się schowała zachowa odrobinę wilgoci?

Kto pierwszy przyśle trzy prawidłowe odpowiedzi na adres internet@polityka.com.pl  ten otrzyma „Polskie posty” ( bo dużo tam przepisów rybnych) Barbary Adamczewskiej wydane przez Nowy Świat i z serdeczną dedykacją oraz autografami naszej małżeńskiej spółki. Czekamy!