Zabawa w pomidory

Zawdzięczamy je hiszpańskim żeglarzom, którzy po odkryciu Ameryki przywozili stamtąd wiele nowinek. Dziś zaś z całkowitą pewnością i przyjemnością myślimy,że są rdzennie europejskie. Otóż pomidory, podobnie jak ziemniaki czy papryka i kukurydza są z całą pewnością zyskiem dodatkowym wypraw do Indii Wschodnich czyli dzisiejszej Ameryki Południowej. I kto wie,czy nie równie cennym jak złote skarby.

Te pyszne w smaku jagody, jakimi są pomidory to cenny składnik wielu dań, trudno nam sobie wyobrazić dziś kuchnię włoska czy francuską bez pomidorów, a i polska kuchnia bez zupy pomidorowej o ileż byłaby uboższa.

Na szczęście nie musimy już dziś mówić za Starszymi Panami „addio pomidory”, bo hodowane w szklarni, choć smak mają znacznie gorszy niż ogrodowe, jednak są w sklepach przez cały rok i znakomicie sprawdzają się w wielu potrawach.

Z pomidorów można robić wszystkie niemal rodzaje dań od zup, sosów i dań głównych po pyszne konfitury o wyrafinowanym smaku.
Oto pomysł na sierpniowy stół: zabawa w pomidory w różnych rolach. Proszę oczywiście o dodanie własnych pomysłów. Moje są tylko zachętą do zabawy.

Pomidory z mozzarellą
Ok.30 dag mozzarelli, 5 sporych mięsistych pomidorów, 2 łyżeczki siekanej świeżej bazylii, winegret przygotowany z: 8 łyżek oliwy z pestek winogronowych, 3 łyżek soku cytrynowego, 1 ząbka czosnku, 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu oraz szczypty ziól prowansalskich. Do przybrania czarne oliwki.

Pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Przekładać mozzarellę pomidorami. Polać po wierzchu przygotowanym sosem, przybrać siekaną bazylią i oliwkami. Powinno postać około godziny. Jest to doskonałe danie kolacyjne lub przekąska.

Głupi Jaś, bo czerwony
1/2 kg fasoli głupi Jaś, 3-4 średnie pomidory, 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki oliwy, sól, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, pieprz, sól, 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia.

Namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie na całą noc. Gotować w tej samej około godziny do miękkości.

Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i pokorojoną cebulę, następnie pomidory pokrojone w plastry, na koniec siekaną pietruszkę, sól i pieprz, chwilę razem dusić. Wysmarować masłem
żaroodporne naczynie i wyłożyć na nie ugotowaną fasolę, doprawić ją majerankiem, na wierzch wyłożyć uduszone pomidory. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 st C piekarnika. Piec około 30 minut.

Konfitura z zielonych pomidorów
1 kg zielonych pomidorów, 3 i 1/2 szklanki cukru, kawałek laski wanilii, skórka z 1 cytryny, 1 mały olejek pomarańczowy, 3/4 szklanki wody.

Pomidory pokroić w grube plastry,wycisnąć na ile się uda pestki.
Wkładać do wrzątku na łyżce cedzakowej i gotować każdą partię 1 minutę ,po czym wyjmować i układać na sicie, aby ociekły.Ugotować gęsty syrop z wody i cukru z dodatkiem wanilii,dodać na koniec olejek pomarańczowy i skórkę z cytryny.Do wrzącego włożyć plastry pomidorów.Smażyć powoli,często potrząsając rondlem,aby owoce nie przywarły do dna.Kiedy plastry pomidorów staną się zupełnie przezroczyste włożyć je do wyparzonych słoików.Zalewać gorącym syropem,zakręcać słoiki.