Zgadnij co gotujemy (10)

Dziesięć razy bawiliśmy się w tę grę. Ja wymyślając pytania, a Wy – odpowiadając na nie. Ta zabawa jest pouczająca dla obu stron. Uczestnicy blogu wykazują się znajomością tematu, a ja poznaję ich zainteresowania i – bardzo często – głęboką wiedzę na interesujące nas tematy. Równocześnie z wielką przyjemnością przekazuję moje i Barbary książki w godne smakoszowskie ręce. Wierzę, że w Waszych domach one żyją. Są czytane i wykorzystywane w kuchniach. A przecież o to właśnie nam chodzi.

No to kolejna porcja zabawy.

1Boeuf Stroganow – słynna potrawa ze skrawków polędwicy wołowej otrzymała nazwisko:
   a) kucharza, który ją wymyślił;
   b) rosyjskiego księcia z rodziny carskiej;
   c) kupca z Nowogrodu, zatrudniającego w domu francuskiego kucharza;

2) Wiele dań nosi nazwisko słynnego kompozytora oper Gioacchino Rossiniego, a które skomponował sam artysta:
   a) turnedo Rossini;
   b) sos Rossini z truflami;
   c) pularda Rossini;

3Kotlet pożarski jest dziełem:
   a) komendanta straży pożarnej w Petersburgu;
   b) francuskiego mistrza sztuki kulinarnej Marie-Antoine Careme;
   c) cara Aleksandra I, u którego mistrzem kuchni był Careme.
 
 
Odpowiedzi jak zwykle na adres  internet@polityka.com.pl

Nagrodą będzie książka Barbary Adamczewskiej „Kuchnia dla singli”, wydana przez Nowy Świat.