Zgadnij co gotujemy (6)

Oto kolejna porcja pytań. Pierwsza prawidłowa odpowiedź  będzie nagrodzona jedną z moich książek z dedykacją i autografem dla zwycięzcy. Tym razem będzie to „Rok na stole” wydany przez Nowy Świat parę miesięcy temu.
 
Żabnica to:  
  a) wódka koreańska z zieloną żabką w środku,
  b) łyżka z przykryweczką (w kształcie żaby) do wyciągania małży z rondla,
  c) ryba, zwana także diabłem morskim, charakteryzująca się wielkim łbem i bardzo smacznym mięsem.
 
Arak to:
  a) wódka z soku palmy kokosowej lub daktylowej,
  b) zupa z szyjek rakowych,
  c) kosz-pułapka do łowienia raków.
 
Kulawka to:
  a) roślina strączkowa przypominająca groch,
  b) ptak żyjący na łąkach, odciągający zwierzęta zagrażające gniazdu, kulejąc podczas ucieczki,
  c) kielich bez podstawki zmuszający ucztującego do wypijania trunku aż do dna.

Odpowiedzi prosimy przesyłać na adres internet@polityka.com.pl