Zgadnij co gotujemy? (5)

Po powrocie nadrabiam zaległości. Sprawdziłem (dokładnie, bo maile mają precyzyjne daty i godziny nadania) odpowiedzi na poprzednie zagadki i ucieszyłem się, że aż tylu jest amatorów zabawy. Jako pierwsi nadesłali prawidłowe odpowiedzi na kolejne quizy dwaj panowie: Zbigniew Ciastek i Tomasz Tyc. Wysyłam im więc z dedykacją i autografem książki wydane przez Wydawnictwo Prószyński i S-ka – „Męskie gotowanie” oraz „Wielką księgę drinków i koktajli”. Smacznej lektury.

A teraz kolejne trzy pytania. Tym razem nagrodą będzie książka z autografem autorki „Kuchnia babci i wnuczki”, wydana przez Nowy Świat.

Caciocavallo to:
  a) oficer zaopatrzeniowy włoskiej konnicy;
  b) ser wędzony w kształcie wielkiej gruszki;
  c) napój z kobylego mleka.

Miętus to:
  a) ryba rzeczna z rodziny dorszy;
  b) duży cukierek o smaku miętowym;
  c) najpopularniejszy sos angielski do mięs.

Zarzuela to:
  a) słynna kaszubska kucharka;
  b) katalońska zupa z ryb, owoców morza i warzyw;
  c) litewska wódka.
 
 
Czekam na odpowiedzi pod adresem internet@polityka.com.pl