Indyk na sposób pieczeni wieprzowej
Indycze uda bez kości o wadze ok. 50 – 60 dag, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka masła, sól, pół łyżeczki otartego majeranku, pół łyżeczki mąki.
Indycze uda posolić, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać majerankiem ułożyć w salaterce, przykryć szczelnie i ustawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia rozgrzać olej z masłem, zrumienić ze wszystkich stron, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykrywką, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozmieszać z 3 łyżkami wody, wymieszać z sosem spod mięsa, wlać z powrotem do garnka i jeszcze 2 minuty podgrzewać, aby sos zgęstniał.
Pokrojoną w plastry pieczeń podawać z kopytkami ziemniaczanymi lub podsmażanymi na oliwie lub oleju ziemniakami ugotowanymi uprzednio w mundurkach i pokrojonymi w plastry. Po usmażeniu posypać ziemniaki siekaną zieloną pietruszką.