Knedle z białego sera i kaszy
50 dag półtłustego lub tłustego sera, pół szklanki kaszy manny , 3 jaja, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, sól, 2 – 3 łyżki mąki do obtaczania knedli, łyżka tartej bułki.
1. Ser zemleć.
2. Łyżkę masła trzeć z żółtkami, połączyć ze zmielonym serem.
3. Do masy dodać kaszę mannę i pozostawić powstałe ciasto na co najmniej pół godziny, aby kasza spęczniała.
4. Dodać mąkę, sól oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać dokładnie, ale bardzo ostrożnie.
5. Formować knedle wielkości śliwki renklody, obtaczać je w mące.
6. Zagotować wodę z solą, wrzucać knedle i gotować pod przykryciem. Po 15 minutach powinny być gotowe. Jeśli po przekrojeniu okaże się, iż knedle nie są jeszcze ugotowane należy je gotować dalsze 5 minut.
7. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, dodać pozostałą łyżkę masła i polać knedle.
Te smakowite knedle są doskonałym daniem wegetariańskim. Znakomicie też mogą stanowić dodatek do wieprzowej lub cielęcej pieczeni.