Kapuśniak z rokpolem
4 szklanki wywaru warzywnego lub bulionu warzywnego z kostki, 5 ziemniaków, ok. 1 kg białej kapusty, 15 dag sera rokpol lub innego pleśniowego, pieprz, sól.
1. Kapustę pokroić na kawałki i zalać wywarem warzywnym. Gotować co najmniej trzy kwadranse.
2. Obrać ziemniaki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do kapusty, gotować, aż ziemniaki zmiękną.
3. Połowę kapusty odsączyć, drobno poszatkować i dodać do zupy, zagotować. Pozostałą ugotowaną kapustę odłożyć i ew. zużyć do innej potrawy.
4. Na dnie każdego talerza umieścić pokruszony ser, zalać gorącą zupą.
Komentarze
Bardzo cieszę się,że poznałm Państwa stronę internetową i zawartość /dopiero poznaję/ jej.Słucham Pana opowieści kulinarnych w TOK FM i GRATULUJĘ ! ! ! IWONKA
Niestety,mięsko ze śiwkami generalnie trochę się przejadło,ale może z kminkiem ? Pozdrawiam Iwonka
Kminek niezbyt często występuje w przepisach dziś stosowanych a szkoda. Doskonale nadaje się do sosów i mięs. Ja jeszcze używam go do chleba ziołowego. Postaramy się wkrótce znaleźć i przypomnieć parę kminkowych przepisów.
Zajrzałem do przepisów. I tam jest sporo kminku. Proszę też tam się wybrać. Smacznego!