Kurczak ekspresowy w sosie koperkowym
2 podwójne filety z piersi kurczaka, 2 cebule, 30 dag pieczarek, pół szklanki zielonego konserwowego groszku, 2 łyżki śmietany 18 proc., 2 łyżki serka koperkowo-ogórkowego, 2 łyżki siekanego kopru, 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, sól, pieprz, ząbek czosnku.
1. Filety pokroić na plasterki
2. Cebulę posiekać.
3. Rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oleju, dodać cebulę, pokrojone mięso, smażyć 2 – 3 minuty, nakryć pokrywką i dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Na łyżce oleju lub oliwy podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki.
5. Połączyć pieczarki z mięsem i cebulą dodać pieprz i sól.
6. Wymieszać śmietanę z serkiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i zielony groszek, dodać do mięsa. Dusić razem na bardzo wolnym ogniu 15 minut.
Podawać z ugotowanym dzikim ryżem, makaronem lub kładzionymi kluskami.