Zupa zdrowia
Spory seler, 2 pietruszki, duża cebula, łyżka mąki, łyżka masła, 2 żółtka, sok z połowy cytryny. Jako dodatek grzanki z 4 kromek chleba.
1. Selery i pietruszki obrać, pokroić na drobne kawałki, cebulę posiekać, włożyć razem do garnka i zalać 3 szklankami wody. Gotować, aż warzywa staną się miękkie. Ostudzić zupę, zmiksować.
2. Przygotować zasmażkę dodając do rozpuszczonego masła łyżkę mąki, a kiedy spieni się i zbieleje dodać do zupy, zagotować.
3. Żółtka wymieszać z garnuszku z 2 łyżkami lekko ostudzonej zupy, wlać do pozostałej i już nie gotować.
4. Pokroić chleb w drobną kostkę i na suchej patelni, mieszając podsmażyć na złocisto. Podawać do zupy w osobnym naczyniu.