Zupa z sałaty

8 główek masłowej sałaty, 2 łyżki masła, łyżka mąki, cebula, ząbek czosnku, na wywar: 2 marchwie, pietruszka, seler i por. 

1. Obrać warzywa na wywar, umyć i pokroić na drobne części, zalać 3 szklankami wody i ugotować.
2. Sałątę podzielić na listki, umyć, osączyć z wody.
3. Cebulę posiekać, wraz z masłem włożyć do garnka, dodać pokrojoną na kawałki sałatę i dusić, aż będzie miękka.
4. Do uduszonej sałaty dodać wywar bez jarzyn oraz rozprowadzoną w 3 łyżkach wody mąkę, zagotować.
5. Zupę zmiksować, dodać 2 – 3 łyżki pokrojonych marchewek i selera z wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotować.

Do zupy tej najlepiej smakują domowe kładzione kluski ale oczywiście można także podać drobny makaron np. w kształcie ryżu lub drobne rurki.