Krem szparagowy z szynką lub wędzonym łososiem
(4 porcje)Pęczek szparagów (ok. pół kg), 2 szklanki rosołu z kostki lub domowego albo wywaru warzywnego, pół szklanki śmietanki 22 lub 30 proc., łyżeczka mąki, po plasterku wędzonego łososia lub gotowanej szynki na osobę, sól, pieprz oraz cukier do smaku, łyżka siekanego koperku.
1. Szparagi obrać z twardej skórki.
2. Zagotować wodę z solą i cukrem i ugotować szparagi, po czym odsączyć je, poodcinać same czubki, pozostałe części wraz z 2 szklankami wywaru zmiksować.
3. Do zmiksowanego wywaru dodać rosół, wymieszaną z mąką śmietankę i zagotować doprawiając w miarę potrzeby solą i cukrem oraz pieprzem.
4. Do zupy dodać poodcinane czubki ugotowanych szparagów oraz koperek.
5. Łososia lub szynkę pokroić w cienkie paski.
6. Zupę podawać w filiżankach przybraną na wierzchu paskami szynki lub łososia.