Domowy mielony

(4 porcje)

Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego, cielęcego lub z indyka, 2 czerstwe kajzerki, żółtko i jajko, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, pół łyżeczki majeranku, pół cebuli, łyżeczka masła.
Do panierowania pól szklanki tartej bułki.
Do smażenia: 6 łyżek oleju lub oliwy.

1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na maśle.
2. Bułki namoczyć w wodzie, po czym odcisnąć i rozdrobnić widelcem.
3. W miseczce wymieszać mięso, rozdrobnioną bułkę i jajk, podsmażoną cebulę oraz przyprawy.
4. Formować owalne kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie do momentu, kiedy zrumienią się na ciemnozłoto.
Kotlety nie powinny się smażyć zbyt gwałtownie aby nie spiekła się nadmiernie powierzchnia a w środku mięso nie pozostało surowe.
Są usmażone, kiedy po nakłuciu wycieka z nich przejrzysty sok.