Papryka zapiekana z mozzarellą
(4 porcje)
2 duże czerwone papryki, 2 żółte papryki, jedna zielona papryka, 2 czerwone cebule, łyżka oliwy i 2 łyżki masła, szklanka startej na grubej tarce jarzynowej mozzarelli, sól, pieprz, posiekana bazylia i oregano (razem 2 łyżki) lub łyżeczka łącznie suszonych ziół.
1. Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w dość drobną kostkę.
2. Cebulę pokroić w piórka.
3. Rozgarzać oliwę, poddusić cebulę. do momentu, kiedy zacznie się rumienić, po czym dodać masło i kiedy się rozpuści wrzucić paprykę. Smażyć mieszając 5-7 minut doprawiając przez cały ten czas ziołami, solą i pieprzem.
4. Podsmażoną paprykę z cebulą umieścić w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i zapiekać około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.