Polenta bakaliowa

(4 porcje)

Szklanka kaszy kukurydzianej, łyżeczka masła, 2 szklanki mleka, około ? szklanki łącznie: rodzynek, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów lub migdałów, 3 łyżki cukru, spora szczypta soli.
Do smażenia: 3-4 łyżki oleju.
Do przybrania: pół szklanki bitej śmietany lub cukier puder.

1. W garnku uprużyć bez tłuszczu kaszę, uważając, aby stała się złocista lecz nie przypaliła się. Zalać szklanką wody i chwilę gotować, aż wchłonie całą wodę.
2. Zagotować mleko, zalać nim kaszę, dodać masło, sól oraz wszystkie bakalie i cukier. Gotować , aż kasza się rozklei, czyli około 10 minut. Od czasu do czasu mieszać.
3. Ugotowaną kaszę wyłożyć na zwilżony zimną wodą półmisek, rozsmarować przy pomocy łopatki do tortów lub szerokiego noża na całej powierzchni równo. Ostudzić, pokroić na dowolnego kształtu kawałki.
4. Kawałki polenty smażyć na rozgrzanym oleju, układać na papierowym ręczniku kuchennym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
5. Podawać z bitą śmietaną lub z cukrem pudrem.